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小学6年生における献立学習プログラムの検討:食経験から想起する主食,主菜,副菜を位置付けて
https://seitoku.repo.nii.ac.jp/records/1713
https://seitoku.repo.nii.ac.jp/records/1713b55b9666-263f-4e2e-9f4d-d36d5d4dd381
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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202325_001-009 (2.7 MB)
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2023-04-01 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 小学6年生における献立学習プログラムの検討:食経験から想起する主食,主菜,副菜を位置付けて | |||||
言語 | ja | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | A Study on Menu Learning Program for Sixth-Grade Elementary School Students : Positioning Staple Foods, Main Dishes, and Side Dishes to recall from experience of eating | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 小学校 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 家庭科 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 献立作成 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 主食・主菜・副菜 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | アレンジ | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Elementary school | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Home economics | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Menu planning | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Staple food・Main dish・Side dish | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Arrangement | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
著者 |
佐藤, 雅子
× 佐藤, 雅子 |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 要旨 小学6年生家庭科の献立学習において,個々の児童の食経験から料理の組合せを考える献立学習プログラムの効果と課題を検討することを試みた。方法は学習前後に作成した献立構成の変容の分析及び学習内で作成した献立数の違いによる献立構成の変容を分析した。学習プログラムによって全ての学習者が1つ以上の献立を作成したが,個により1つ~7つと差があった。授業内に3つ以上の献立を作成した群と2つ以下の献立を作成した群の差を見たところ,作成数の多少に関わらず,主食・主菜・副菜・汁物の組合せを考えることに効果がある可能性があることが考えられた。「食品の3つの働き」が揃った献立は学習前にも作成できる者が多く,本学習プログラムで補強されたことが考えられたが,今後の検証が必要である。学習内に複数の献立を作成できることと学習前後に主食・主菜・副菜・汁物の揃った献立を考えることは関連があった。今後,献立学習において複数の献立を作成することによる献立作成力の向上の検証が必要である。本学習プログラムでは献立作成の難易度が献立作成数の多少に関わらず全ての群で下がり,献立作成が楽しいと思えることが示唆された。 |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | Abstract The purpose of this study was to examine the effectiveness and challenges of menu learning programs that consider combinations of dishes based on individual children’s food experiences in sixth-grade elementary school home economics,The method was an analysis of the changes in the menu structure created before and after the study and an analysis of the changes in the menu structure due to differences in the number of menu items created within the study. All learners created one or more menus depending on the learning program, with a difference of one to seven depending on the individual. Differences were observed between groups in which at least three menus were created in the class and groups in which one or two menus were created; it was concluded that, regardless of the number of menus created, it may be effective to consider the combination of staple food, main dish, side dish, and soup. It was considered that many learners could create menus with the“ three functions of food (Mainly energy, Mainly body building, and Mainly body toning)”or similar, before the learning program, and this was reinforced by the learning program; however, future verification is necessary. There was an association between the ability to create multiple menus within the learning program and thinking about menus complete with staple food, main dish, side dish, and soup before and after the study. In the future, improvement in the ability to create menus by creating multiple menus in the learning program should be verified. Difficulty in menu creation decreased in all groups, regardless of the number of menus, and it was suggested that menu creation in this learning program was enjoyable. |
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書誌情報 |
児童学研究 : 聖徳大学児童学研究所紀要 en : CHILD STUDIES : Journal of the Institute for Child Studies, Seitoku University 巻 25, p. 1-9, 発行日 2023-03-25 |
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出版者 | ||||||
出版者 | 聖徳大学 | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA11304862 | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |